Metabolizma Hızlandırma

Metabolizma Hızlandırma

Sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez özelliklerinin başında doğru beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlıkları gelir. Bunun sebebi, vücuda doğru metabolizma düzenini kazandırmaktır. Kişilerin yaş, cinsiyet, vücut kitlesi gibi çeşitli özelliklerine göre uygun metabolizma hızına sahip olması, ideal kiloya sahip olmak ve vücut sağlığını geliştirmek adına oldukça önemlidir.

Metabolizma Hızı Nasıl Değişir?

Metabolizma hızı doğrudan vücut hücrelerinin yapım ve yıkım olaylarına bağlı olduğu için, yapım ve yıkım dengesini etkileyen tüm faktörler metabolizma hızını değiştirebilir. Buna göre; yaş, cinsiyet gibi değiştirilemez faktörlerin yanında beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite gibi kişilerin müdahale edebileceği faktörler de bulunmaktadır. Bireylerin etkileyebileceği bu parametreler yardımıyla metabolizmanın hızlandırılmasıyla daha fazla enerji üretimi ve yapıtaşı kullanımı gerçekleşir. Bu doğrultuda, vücuttaki kas kütlesi artarken yağ miktarı azalır; hızı artan metabolizma ile hem kilo verilebilir hem de sağlıklı bir vücut elde edilebilir.

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Neler Yapılır?

Çeşitli alışkanlıklar kazanarak bazal metabolizma hızında artış yakalanabilir. Buna göre aşağıdaki yöntemleri uygulayan kişilerin metabolizma hızının arttığı belirlenmiştir:Her öğünde alınan protein miktarını artırmak: Bu yöntem, sindirim sisteminin ve besin maddelerinin yıkım süreçlerinin gerçekleşmesi için daha çok efor sarf edilmesine sebep olur. Zira proteinlerin sindirimi, diğer gıdalara göre daha meşakkatlidir. Bu sayede metabolizmanın hızlanması sağlanır.Az ve sık beslenmek: Gün içinde kısa aralıklarla az miktarda gıda alımı, sindirim sistemini sürekli aktif halde tutarak metabolizmanın hızını kaybetmemesini sağlar.

Düzenleme Tarihi:11/12/2024

BESLENME VE DİYETETİK ALANINDAKİ DOKTORLARIMIZ