LEKE TEDAVİSİ
Güneşe maruziyet, hormonal faktörler, gebelik, bazı ilaçlar, televizyon, cep telefonu gibi radyasyon yayan cihazlar, spotlar gibi güçlü ışık kaynaklarına maruz kalmak yaşlanma gibi pek çok sebepler ciltte lekeler oluşturmaktadır.
Melanin cildimize rengini veren pigment maddesidir, yukarıda saydığımız sebeplerden biri veya birkaçı nedeniyle melanin pigmentleri belli bölgelerde daha yoğun olarak bir araya gelerek cilt lekelerine neden olmaktadır.
Cilt lekelerinin en yaygın göründüğü ve doğal olarak en dikkat çeken bölge yüz bölgesidir. Normal cilt renginden daha koyu ve belirgin olan lekeler kişileri estetik kaygılarla rahatsız etmekte ve tedavi gerektirmektedir.
Cilt lekelerinde tedavi seçimi nasıl yapılır?
Tercih edilecek tedavi protokolü kişinin cilt tipine göre değişmektedir. Hastanın cilt rengi, lekenin derinliği, lekenin açık veya koyu olması, bazı uygulamalardan sonra ciltte görülebilecek kızarıklık, soyulma durumlarını tolere edebilmesi bakımından kişinin mesleği ve sosyal hayatı da tedavi seçeneğini etkilemektedir.
Leke tedavisinde tercih edilecek yöntemler nelerdir?
Lazer tedavileri
Kriyoterapi (sıvı azot ile dondurma tedavisi, buz tedavisi)
Kimyasal peeling uygulamaları
Enzimatik peeling sistemleri
PRP
Mezoterapi
Leke açıcı kremler
Seans süre ve sayısı tercih edilecek tedaviye göre farklılık göstermektedir.
Leke tedavisi sürecinde nelere dikkat edilmelidir?
Günlük rutinimizde dahi güneş koruyucu kullanmamız gerekmektedir ancak özellikle leke tedavisi sürecinde cilt hassasiyeti arttığı için güneş koruyucu kullanmaya özellikle dikkat edilmelidir.
Klinikte yapılan leke tedavilerine, seans aralarında evde kullanılmak üzere glikolik asit, arbutin, kojik asit, retinol (A vitamini) askorbik asit (C vitamini) içeren leke açıcı kremler eklenebilir.
Leke tedavisinin artıları
Özellikle hafif soyma işlemleri ile yapılan leke tedavileri sonrasında cilt sadece lekesiz ve eşit bir renk görünümüne kavuşmakla kalmaz, yenilenen cilt daha canlı, parlak, elastikiyeti artmış, pürüzsüz bir görünüme de kavuşur.
Uzm. Dr. Özgür HOŞGÖR
CİLDİYE