Genizeti

GENİZETİ
Ağzınızı açtığınızda boğazınızın iki tarafında gördüğünüz küçük oval şekilli yapılar bademciklerdir. Geniz eti ise, aynı sistemin görünmeyen parçasıdır. Bademciklerin arkasında, küçük dilin üstünde yer alan bir bağışıklık sistemi dokusudur. Bademcik ve geniz eti dışardan gelen enfeksiyonlarını yakalamak üzere solunum yolunun girişine yakın yerleşmişlerdir. Bakteri ve virüsler gibi zararlı etkenler bu dokuların kendi kendilerini iltihaplandırmasına neden olabilir. Böylelikle bademcik ve geniz eti, vücudun mikroplara karşı bir silahı olan antikor oluşumuna yardım ederek vücudun savunma sisteminin bir parçası olarak görev yaparlar. En son geniş çaplı bir bilimsel çalışma ile bademcik ve geniz etleri alınmış olan çocukların gelecekte ki hastalıklara karşı herhangi bir savunma kaybına maruz kalmadıkları gösterilmiştir.
Geniz etinin alınması ne zaman gereklidir?
Burun solunumunun bozulması, ağızdan soluma, horlama ve uykuda solunum durması gibi solunum problemleri oluyor ise, burun, geniz ve sinüslerin tekrarlayan iltihapları oluyor ise, İşitme azlığı ile birlikte orta kulak iltihapları ve orta kulakta sıvı birikmesi var ise büyümüş ve geniz bölgesinde tıkanıklığa neden olan geniz eti ameliyatla alınır.
Geniz eti ve bademcik ameliaylarından sonra iyileşme dönemi nasıldır?
Anesteziden uyanma sırasında, uyku hali olması mümkündür. Ameliyattan sonra 3-4 saat anestezinin etkisi geçtikten sonra kontrolü yapılıp evine gönderilebilir ancak hastayı kontrol altında tutmak ve olası bir durumda hemen müdahale edebilmek için hastalar hastanede bir gece yatırılmaktadır. Ameliyattan sonra reçete edilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Ameliyattan sonra yaklaşık 1 hafta - 10 gün boyunca devam eden boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü ilaçlarla hafifletilir. Hafif ses değişikliği ve burundan konuşma, tat almada hafif değişiklik, hafif ağız kokusu olabilir.