El Ayak Ağız Hastalığı

 

Çocukluk çağında ateşli ve döküntülü hastalıklar, çocuk sağlığını etkileyen önemli sağlık sorunlarının başında gelir. Bu hastalıklar birbirine oldukça benzese de çeşitli özellikleri bakımından ayırt edilmesi ve tedavi planının buna göre şekillendirilmesi büyük önem taşır. Bu hastalıklardan biri de el-ayak-ağız hastalığıdır.

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El ayak ağız hastalığı; Enterovirüs ailesine mensup koksaki virüs adı verilen RNA virüslerinin neden olduğu, çocukluk çağında görülen ateşli ve döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Adından da anlaşılabileceği üzere, başta el, ayak ve ağız bölgelerinde olmak üzere kaşıntı ve kızarıklığa yol açan döküntülerle karakterize olan bir hastalıktır. Sıklıkla kendi kendini sınırlayan enfeksiyon süresince çocuklarda boğaz ağrısı, iştahta azalma, halsizlik ve ateş gibi belirtilere neden olabildiğinden, yakın takip edilmesi gereken bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

El ayak ağız hastalığı görülen hastalarda sıklıkla görülen belirtiler şu şekildedir:

    • Yüksek ateş
    • El ve ayakta kaşıntılı, kızarık, ciltten kabarık döküntüler
    • Ağız içi ve bademcik bölgesinde yaygın döküntü ve kabarcıklar
    • Boğaz ağrısı
    • Yutma güçlüğü
    • İştahta azalma
    • Halsizlik ve yorgunluk

Hastalık genel olarak grip benzeri belirtilerle başlar ve ateşin çıktığı ilk veya ikinci gün sonunda cilt döküntüleri ateşe eşlik eder. Belirtilen semptomlar sıklıkla 3 ila 7 gün boyunca devam eder ve kendi kendini sınırlama eğilimindedir. Bu dönem boyunca takip edilen hasta hastalık süresi sonunda tamamen iyileşir.

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

El ayak ağız hastalığı; benzer yaşlarda sık görülen diğer döküntülü hastalıklarla karıştırılabileceğinden, tedavi planının belirlenmesinden önce hastalığın doğru teşhis edilmesi büyük önem taşır. Bu kapsamda, döküntü ve yüksek ateşle seyreden hastalık tablosunda, uzman bir hekim tarafından hastanın ayrıntılı öyküsü alınarak detaylı fizik muayene ve gerekli tetkikler yapılması gerekir. El ayak ağız hastalığı temelde viral bir enfeksiyon olduğundan, tedavide antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ayrıca, hastalık kendi kendini sınırlayıcı özellik gösterdiğinden; tedavide asıl hedeflenen nokta, hastalık atlatılana kadar hastanın semptomatik tedavisinin yapılmasıdır. Bu semptomatik tedavi de hastalık kaynaklı ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesi veya tamamen ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Hastalık sıklıkla takip altında 10 gün içinde kendiliğinden iyileşir.Ateş ve halsizlik gibi belirtilerin giderilmesinde sıklıkla antienflamatuar ilaçlardan faydalanılır. Bunun yanı sıra, boğaz ağrısı ve iştah kaybı nedeniyle beslenme düzeni bozulabileceğinden, sindirim ve tüketimi daha kolay besinlerin tercih edilmesi önerilir. Hastalık süresince ağzı tahriş edici gazlı içeceklerle birlikte, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez.Hastalıktan korunmaya yönelik olarak alınması gereken en önemli tedbir el hijyenine dikkat edilmesidir. Bu bağlamda, yemek öncesi ve sonrası ile tuvalet sonrası ellerin temizliğine mutlaka özen gösterilmeli, eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Aynı şekilde, meyve ve sebzeler başta olmak üzere gıdaların bol suyla temizlendikten sonra tüketilmesi de oldukça önemlidir. Son olarak, ortak kullanım alanlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesi ve yüzeylerin temizliğine dikkat edilmesi de hastalığın bulaşmasının önlenmesinde alınabilecek önemli tedbirler arasında yer alır.

Düzenleme Tarihi: 10/12/2024