DOĞUM SONRASI TABURCULUK ÖNERİLERİ
1-Şiddetli, yeni başlayan karın ağrısı; günde 3-4 pedi aşan vajinal kanama; vajina ya da yaradan kötü kokulu koyu kıvamlı akıntı olması; ateşölçer ile ölçülen 38 C üstü ateş; nefes darlığı halinde acil servise başvurmanız önerilir.
2-Taburculuk sonrası doktorunuzun verdiği ilaçların, tarif edildiği şekilde ve sürede kullanılması önerilir.
Aksi belirtilmedikçe 30 gün sonra kontrol muayenesi için hastanemiz Kadın Hastalıkları polikliniğine randevu alarak gelmeniz önerilir.
3-Dikiş yeriniz açıksa, ameliyat yerinizi kapatmanıza gerek yoktur; temiz tutmanız yeterlidir. Hastaneden çıkarken dikişleriniz alınmamış ise doktorunuzun söylediği tarih ve saatte Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Servisi'ne başvurarak dikişlerinizi aldırmanız önerilmektedir.
4-Yara yeri iyileşmesi 6hf süren bir süreç olduğundan dolayı bu süreçte ağır kaldırma, ıkınma, kabızlık, fazla öksürmek, ağır spor yapmanız önerilmemektedir.
5-İlk 6hf, yorucu olmamak önkoşuluyla yürüyüş kısıtlaması yoktur; hasta kendini iyi hissettiği sürece yasaklar dışında aktif olmalıdır; ancak hastanın dinlenmeye de vakit ayırması önerilmektedir.
6-6hf enfeksiyon(mikrop kapma) ve irritasyon(tahriş) riski nedeni ile cinsel ilişkiden kaçınılması önerilmektedir.
7-Diyet kısıtlaması, özel durumlar(yüksek tansiyon, şeker hastalığı vb) haricinde yoktur. İlaç kullanımı nedeniyle alkol alımı önerilmemektedir. Kabızlık riskini azaltmak için posalı yiyecekler tüketilmesi önerilmektedir.
8-İlk 6 hf evde duş şeklinde banyo yapılabilir. Küvete veya suya oturarak banyo yapmanız; denize havuza girmeniz önerilmemektedir.
9-Taburculuk sonrası hastanede yapılanlar ile ilgili verilen çıkış belgenizi özenle saklamanız ve hastaneye her başvurduğunuzda yanınızda getirmeniz gerekmektedir.
10-Gönderildiyse patolojik incelemeye giden doku parçaları için, 30 gün sonra çağrılan kontrol muayenesine gelmeden önce, patoloji bölümünden sonuçlarınızın alınması ve muayeneye geldiğinizde
tarafımıza gösterilmesi önerilir.
11-İlk 6 ay sırf anne sütü verilemsi önerilmektedir.
12-Doğal bir süreç olan doğum sonrası kanama (löşi), yaklaşık 6 hf giderek azalarak devam eder; bu kanama için tampon kullanılmamalıdır, ped kullanılmalıdır.
13-Bebeğiniz, pediatri doktorlarının size belirttiği kontrol muayenelerine eksiksiz getirilmelidir.
14-Aşırı mutsuzluk, karamsarlık, değersizlik hissi halinde acilen doktorunuza başvurunuz.
15-Doğum sonrası korunma yöntemi için doktorunuza danışarak beraber belirlenen size uygun yöntemi uygulayınız.
16-Doğum sonrası ortalama 2-18ay sonrasında adet görülmesi beklenir.
17-Doğum sonrasında epizyotomi (doğum kesisi) varsa dikiş bölgesinin bakımı ve temizliği ihmal edilmemelidir, epizyotomi yoksa ek bakıma ihtiyaç yoktur.
18-Yukardaki durumlar haricinde, doktorunuzun size belirteceği ek öneriler ve kontrollere uymanız önerilir.